Je curriculum vitae is jouw visitekaartje

Je cv is wie jij bent en vooral wat jij gedaan hebt en goed voor de eerste indruk

Je curriculum vitae is een aanduiding in het latijn van jouw levensloop. Vanuit het Engels is de juiste benaming "résumé". Wat heb jij allemaal gedaan gedurende je studie en je werkende leven? Let ook op de afkorting van curriculum vitae naar cv, dus geen puntjes tussen de "c" en de "v" plaatsen. Een cv komt in vele gedaanten en verschijningen. Welke het beste past bij jou? Dat kan alleen jij bepalen. Let er wel op dat je het niet te gek maakt, alhoewel dat natuurlijk ook samenhangt met de vacature waarop je wil reageren. Geef in ieder geval helder aan wat je ervaring zijn en hoe en waar je deze hebt opgedaan.

Een curriculum vitae waar bestaat die uit en hoe schrijf je die?

Hieronder noemen we een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij het opstellen of schrijven. Hou ook bij het schrijven van een cv in je achterhoofd dat je afhankelijk blijft van de menselijke factor. Het is vaak een recruiter die jouw exemplaar onder ogen krijgt.

Grofweg kun je deze op twee manieren opbouwen

Je cv opbouw is verschillen, namelijk op basis van chronologie of op basis van vaardigheden. Wanneer je besluit je cv op chronologische volgorde (veruit de meeste cv's zijn zo opgebouwd) doe dit dan van heden (lees recent) naar het verleden. Voor de goede orde begin je dus met je meest recente functie. Een andere mogelijkheid is een cv op te bouwen vanuit vaardigheden of competenties. Dit cv is minder vaak gebruikt, en kan met name een bijdrage hebben als ervaring binnen een bepaalde functie minder relevant is. Wil je een compleet andere functie? Dan is het een mogelijkheid om je cv op basis van competenties op te bouwen.

Uitstraling van je cv kan je kans op succes vergroten of verkleinen

De opmaak van jouw curriculum vitae moet passen bij de vacature waarop je solliciteert. Denk hier aan als je interesse hebt in een bepaalde vacature. Het is veelal gebruikelijk om een pasfoto (beter nog een professionele profiel foto) toe te voegen aan je cv. Let er wel op dat deze foto conform de werkelijkheid is. Heb je nu blond haar, maar is de foto nog met je bruine haren genomen bijvoorbeeld? Ook hier speelt weer de menselijke factor van de recruiter een rol. Hou de foto dicht bij jezelf. De gebruik van een creatief lettertype kan voor jou als schrijver leuk overkomen, maar kan op een recruiter erg vermoeiend werken. Hou het lettertype zuiver en leesbaar, voor iedereen. Gebruik in de teksten zo weinig mogelijk kleuren, die leiden af en voegen niets toe aan het leesbaar houden van je cv. Mogelijk leuke toepassing is een link verwerken naar je Linkedin profiel bijvoorbeeld. Zo klikt een recruiter direct door naar je linkedin pagina, je moet deze pagina dan wel in kunnen zetten als kracht bij je cv. Een logo van eerdere werkgevers werkt ook overzicht in de hand. Een logo is wellicht herkenbaarder dan een tekst en voegt waarde toe aan je ervaring. Nogmaals hou het allemaal wel leesbaar en overzichtelijk, het hoeft voor de meeste functies geen plakboek te worden.

Hoe lang maak je hem?

Een lange versie is niet beter dan een kort en bondige versie. Ook hier weer geldt dat een goed leesbare cv beter blijft hangen dan een cv met hele lappen tekst. De recruiter of personeelsfuntionaris moet op basis van de geschreven teksten interesse in jou krijgen. Indien je uitgenodigd wordt voor een eerste gesprek kun je altijd de punten in je cv nog nader toelichten indien gewenst. Ga niet elke ervaring tot in detail uitwerken en mik op een totale lengte van 2x pagina A4. Dat is de stelregel die velen hanteren want een cv van meerdere pagina's wordt snel als te langdradig beschouwd.

Volgorde, zorg dat er geen gaten vallen!

Zorg er voor dat er in je cv geen onverklaarbare gaten vallen in je werkende periode. Dit is vaak een raar beeld van je ervaring als je er niet de juiste toelichting bij kunt opschrijven. Natuurlijk kan het zijn dat je een periode zonder werk hebt gezeten, maar in die tijd heb je wellicht wel ervaring opgedaan op andere gebieden. Schrijf dit dan kort en bondig op. Heb je tijdens je studie nog een extra functie gehad, of een bijbaantje? Schrijf het op, dat voegt meer toe aan je studie en je werkervaring. Veel bedrijven vinden het voor sommige functies erg belangrijk dat je bijvoorbeeld in je studie periode lid bent geweest van een commissie.

Open deur: spelling, er mogen geen fouten in staan

Dat is lastig genoeg, maar denk er om jouw versie mag geen spelfouten bevatten. Dit is namelijk fataal als je goed over wilt komen. Laat je cv door 2 of 3 anderen eens lezen. Vraag dan om te letten op spelfouten of grammaticale fouten. Daarnaast kun je direct vragen, als ze jouw Curriculum Vitae eenmaal gelezen hebben, wat ze nog hebben onthouden. Dat zijn dan direct de highlights! En zijn dat dan ook de punten die je graag wil benadrukken? Tip; gebruik in ieder geval niet alleen de spellingscontrole van je computer of dit onderdeel af te vinken. Het blijft een computer die slecht interpreteert wat jij opschrijft. Echte spelfouten haalt een computer misschien wel naar boven, maar fouten in de context zijn net zo belangrijk.

Privacy is belangrijk! Laat je gegevens niet zomaar overal achter en let op je naam in zoekmachines

We hopen je met dit artikel wat meer richting te geven in het maken van een Curriculum Vitae. Hou vooral in gedachte dat het om jouw persoon gaat. Jij moet naar voren komen in het cv daar is geen formeel format voor. Richtlijnen zijn er wel, we hopen die hier weergegeven te hebben. Nog een laatste tip; laat jouw cv niet zomaar overal achter. Het kan verleidelijk zijn om die achter te laten op diverse websites, maar doe dit dan wel doordacht. Je wil niet elke dag gebeld worden door headhunters die jou denken makkelijk te kunnen weg zetten bij een werkgever. En zich verder niet in jou verdiepen en een dikke provisie opstrijken terwijl jij niet op je plek zit. Wees zuinig op jouw gegevens, zie het als onderdeel van je online identiteit. Je wilt immers niet dat al je persoonlijke gegevens op het internet gaan zwerven. Houdt ook rekening, hoe moeilijk dit vaak ook is, met je reacties op internet in blogs, sociale media en websites. Voor je het weet neemt een zoekmachine robot je naam op in haar index pagina's. Wanneer een mogelijke werkgever je naam "Googeld" kunnen er wel eens ongewenste berichten naar voren komen. Dit speelt zeker mee in de selectie procedure. Tip: Google zelf je naam regelmatig en kijk welke resultaten er naar boven komen.