Wat is een annuiteiten hypotheek?

Hypotheken om de aanschaf van je woning te financieren zijn er in veel vormen. Bekende voorbeelden zijn: aflossingsvrij, lineaire hypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek etc. Omdat de regelgeving en fiscalisering zijn gewijzigd is het plotseling heel actueel welke vorm je kiest! De annu´teit zal verplicht worden en dat heeft impact op hoeveel je mag lenen en wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Denk maar aan rente en aflossing, dat zijn begrippen die mede de keuze van je nieuwe woning bepalen.

Bij een annu´teitenhypotheek is de maandelijkse betaling steeds gelijk echter het rentedeel en aflossingsdeel verschillen. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Maar naar mate de tijd verstrijkt wordt dat andersom. Daarmee verdwijnt dus langzaam het belasting voordeel bij het aftrekken dan de rente. Op WIKI wordt een en ander goed uitgelegd.

Hoe berekenen je de rente en aflossing?

Hoe kun je zelf makkelijk de rente en aflossing per maand berekenen? Daarmee wil je weten wat de netto maandlasten voor jou zijn. Dat kan eenvoudig met Mircosoft Excel. Daarin is het snel en overzichtelijk te zien hoeveel je in de loop van de tijd aflost bij een percentage rente.

Voorbeeld

Een voorbeeld berekening van een annuiteiten hypotheek kun je hier vinden. Graag bieden we een gratis voorbeeld excel bestand aan waarbij je zelf de rente, hypotheeksom em looptijd kan invullen. Hopelijk krijg je hiermee een goed inzicht wat de kosten kunnen zijn. En valt de netto maandlast voor je mee. Vergeet niet altijd een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze kan je helpen om een verantwoorde beslissing te nemen ten aanzien van aankoop bedrag en jouw persoonlijke financiele situatie.

Voorbeeld berekening, download deze hier.