Solliciteren? Wij geven je wat tips mee voor je sollicitatiebrief en meer

Solliciteren is niet moeilijk, maar je moet er wel voor zorgen dat jij opvalt bij je nieuwe werkgever

Iedereen kan solliciteren, maar ook daadwerkelijk op gesprek mogen komen is een ander verhaal. Herken jij het ook? Veel sollicitatiebrieven sturen en vaak direct een berichtje terug ontvangen dat er betere kandidaten waren? Erg frustrend en het geeft je het gevoel dat alles voor niets is geweest. Je hebt je verdiept in het bedrijf van je keuze en zelfs nog gebeld naar de afdeling om extra informatie in te winnen, en toch mag je niet door naar de volgende ronde.

Hoe pak je dat nu aan? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is al een stuk lastiger dan ergens op solliciteren. Iedereen kan namelijk solliciteren, alleen bij goede brieven bestaat er echt een kans dat je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Besef je eens hoeveel brieven, e-mails, telefoontjes en aanverwante zaken een werkgever te verwerken krijgt als er een vacature open staat. Afhakelijk van de branche natuurlijk, maar dat zijn echt niet 10 sollicitatiebrieven. Nee, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt zullen dat er al snel meer dan 100 zijn. Meer dan 100 sollicitatie "pogingen" en dan moet net jouw brief er uit springen? Hoe ga je dat realiseren? Hoe zorg je ervoor dat jouw motivatie blijft hangen bij je mogelijk nieuwe werkgever? Sterker nog wat maatk jou sollicitatie zo, dat men sowieso ook maar 1 regel van je sollicitatie leest? Op deze pagina hebben wij een aantal tips geplaatst, zo kun jij ook kans maken op de baan die je zo graag zou willen. Succes met het lezen en in de praktijk brengen van de tips. Kijk ook even onder aan de pagina, daar kun je feedback plaatsen. Wat vind je van de tips? Zijn de bruikbaar? Laat het weten. Wij horen graag van je.

Tips voor een goede sollicitatiebrief, hoe pak je dat nu aan?

De sollicitatiebrief of motivatie om een sollicitatie te sturen is de manier om jezelf te promoten bij de nieuwe werkgever. Maar wat zet je nu in een sollicitatiebrief? Dat is lastig, hoe je een sollicitatiebrief opbouwd is gemakkelijker als je de volgende onderdelen meeneemt. Denk er ook nog even aan dat een sollicitatiebrief maximaal 1 A4-tje bedraagt en begin dan met de layout zoals vermeld hieronder.:

  • Vertel kort en bondig waar je de vacature hebt gevonden, dit begin moet direct aansprekend zijn en niet (te) standaard. In het begin moet je de leze boeien.
  • Motiveer waarom jij op de vacature solliciteert, wat spreekt je aan?
  • Beschrijf helder waarom jij de juiste persoon bent voor de vacature. Schrijf je ervaring met een dergelijke functie op.
  • Sluit kort en bondig af, geef ook aan dat je graag de sollicitatiebrief wil toelichten in een persoonlijk gesprek.
Deze layout is overigens ook direct te downloaden via onze algemene sollicitatiebrief , zo heb je in ieder geval de opzet van de sollicitatiebrief helder.

Algemene tips voor het vullen van je sollicitatiebrief

Er zijn veel tips en trucs te vinden op internet over solliciteren en het maken van de perfecte sollicitatiebrief. Echter de perfecte sollicitatiebrief bestaat in onze ogen niet! Waarom niet? Omdat je te maken hebt met mensen. Dat leggen we even uit. Elke brief zal worden gelezen door een recruiter. Dat is iemand die bepaalt of je wel of niet door mag naar de volgende ronde. Hij of zij bepaalt of je uiteindelijk op gesprek mag komen en zorgt er voor dat je sollicitatiebrief in de organisatie gaat leven, of niet. En daar zit hem de crux, je bent afhankelijk van deze recruiter. Heeft hij of zij 1 bepaalde perfecte sollicitatiebrief in gedachte? Nee, wij denken van niet. Hij of zij wil worden geprikkeld door een brief die met passie en enthousiasme is geschreven. Denk er aan dat een recruiter op een dag heel veel sollicitatiebrieven leest. Een brief die op dag 1 niet opgemerkt wordt door een recruiter kan op een tweede dag wel worden opgemerkt en andersom. Hou dat eens in gedachten als je weer een afwijzing krijgt, laat je er niet door afschrikken. Je bent afhankelijk van menselijke intepretatie en de "bui" van een recruiter. Als een recruiter slechte zin heeft zal hij niet veel briefschrijvers door laten gaan, denk je wel? Maar goed als we het gevoel van een recruiter laten voor wat het is kunnen we natuurlijk wel proberen zo pakkend mogelijk een brief op te stellen. Hier onder wat aandachtspunten:

  • Schrijf prikkelend en vol passie en enthousiasme
  • Schrijf vanuit de vacature, schrijf niet algemeen maar specifiek
  • Verkopen is wat anders dan kort en bondig jezelf te omschrijven
  • Sluit je brief af met het tonen van je interesse in de vacature en de organisatie, de basis van het eerste gesprek
  • Schrijf alleen als je een klik voelt met het bedrijf, je moet je kunnen inleven in de organisatie. Maak dat ook duidelijk